Isu tanah: Mustapa Gesa Kelantan Tubuh Suruhanjaya

Datuk Seri Mustapa Mohamed tidak kekok bersama rakyat di mana saja biarpun beliau seorang menteri. Gambar ini dirakamkan ketika beliau minum petang di kedai kopi Li, sebelah Masjid Batang Merbau 5 Januari 2013

Datuk Seri Mustapa Mohamed tidak kekok bersama rakyat di mana saja biarpun beliau seorang menteri. Gambar ini dirakamkan ketika beliau minum petang di kedai kopi Li, sebelah Masjid Batang Merbau 5 Januari 2013

TANAH MERAH – Kerajaan Kelantan didesak menubuhkan sebuah suruhanjaya untuk menjalankan inkuiri terbuka berhubung isu pajakan tanah di negeri ini supaya rakyat dapat mengetahui kedudukan sebenar perkara tersebut.

Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Seri Mustapa Mohamed berkata, rakyat Kelantan kini menuntut kerajaan negeri membuat pendedahan terbuka dan telus mengenai isu pajakan tanah yang menimbulkan pelbagai persoalan, termasuk kawasan lebih 4,000 hektar di Hulu Kelantan kepada syarikat yang ada kaitan dengan pemimpin DAP.

Rakyat sekarang ini ingin mengetahui sama ada kelulusan pajakan tanah yang diberikan kepada syarikat yang ada kaitan dengan pemimpin DAP berkenaan adalah kerana kerajaan negeri terpengaruh dengan DAP dan rapatnya hubungan DAP dengan Pas, katanya kepada pemberita selepas membuat tinjauan mesra terhadap peniaga di Pasar Besar Tanah Merah di sini, hari ini.

Mustapa yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri berkata demikian sebagai mengulas tindakan kerajaan negeri yang dikatakan memberi pajakan tanah di jajahan Gua Musang kepada syarikat yang ada kaitan dengan pemimpin DAP yang menimbulkan pelbagai persoalan.

Mustapa berkata, rakyat kini ingin mengetahui sama ada proses pajakan tanah tersebut dibuat mengikut urusan perniagaan biasa atau luar biasa serta mereka ingin mengetahui kedudukan dasar tanah negeri sama ada sudah memberi keutamaan kepada “orang luar” berbanding rakyat negeri ini.

“Kita nak tahu sama ada tanah yang dianugerahkan itu mengakibatkan orang Kelantan yang pernah meneroka tanah berkenaan terpinggir, adakah orang luar diberi keutamaan dalam pemilikan tanah berbanding dengan orang Kelantan… orang Kelantan masih dahagakan tanah, adakah dasar kerajaan negeri tidak menganugerahkan tanah kepada rakyatnya sendiri sebalik menganugerahkan tanah kepada konco-konco dan kroni-kroninya termasuk DAP, ini semua rakyat nak tahu,” katanya.

Beliau berkata, kerajaan negeri tidak harus takut untuk menjelaskan perkara sebenar secara telus sekiranya Pas yang mendakwa sebuah parti Islam jujur kepada rakyat.

Tags: , , , , , ,

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: