Umat Islam Perlu Tentang Penggunaan Kalimah Allah Oleh Bukan Islam

ismail kamusKUALA LUMPUR  – Umat Islam di negara ini perlu menghalang sebarang cubaan orang bukan Islam untuk menggunakan kalimah Allah demi menjaga kesucian agama Islam.

Pendakwah terkenal, Datuk Ismail Kamus berkata, dalam konteks negara ini, penggunaan kalimah Allah dalam kalangan orang bukan Islam tidak sepatutnya dibenarkan kerana tidak sesuai dengan keadaan dan situasi.

Menurutnya, jika perkara itu dibenarkan dibimbangi menimbulkan kekeliruan dalam kalangan umat Islam terutamanya mereka yang gagal mendalami ilmu agama dengan baik.

“Siapa pun bertanya, jawapan saya tetap sama iaitu kalimah Allah tidak sesuai digunakan orang bukan Islam di negara ini. Kalau dibenarkan, nanti orang keliru. Allah ini Tuhan siapa sebenarnya? Islam atau agama lain?

“Bagi umat Islam, kita perlu pertahankan agama kita. Bagi saya, kerajaan perlu menggunakan kuasa yang ada untuk menghalang penggunaan kalimah Allah dalam kalangan bukan Islam daripada berlaku,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Polemik penggunaan kalimah Allah timbul apabila Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng baru-baru ini mendesak kerajaan membenarkan penggunaan kalimah Allah untuk Bible versi bahasa Melayu.

Cadangan itu bagaimanapun dibantah banyak pihak termasuk Ketua Dewan Ulama Pas, Datuk Harun Taib yang menegaskan, penggunaan kalimah Allah khusus untuk Islam dan seluruh umatnya sahaja.

Ismail yang juga bekas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pas Gombak Setia menambah, adalah jelas takrifan perkataan ‘God’ yang digunakan orang bukan Islam sebelum ini merujuk kepada ‘Tuhan’ dan bukannya Allah.

“Kita tak boleh biarkan, kalau kita mampu halang, halanglah. Ini melibatkan kesucian agama kita,” katanya.

Berhubung pendirian barisan kepimpinan pembangkang yang membenarkan kalimah Allah digunakan bukan Islam selagi tidak disalahgunakan, Ismail bagaimanapun enggan mengulas lanjut. – Utusan Malaysia

 

Tags:

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: