Tanggungjawab Kerajaan Negeri Selesai Krisis Air

imageAMPANG – Menjadikan Syabas sebagai kambing hitam adalah taktik Kerajaan Selangor untuk menepis dan mengelak daripada dipertangungjawabkan di atas krisis air yang sedang berlaku sekarang ini.

Pengerusi Gerakan Prihatin Rakyat Selangor (GPRS), Datuk Sohaimi Shahadan berkata, krisis air sudah lama dijangkakan oleh pakar-pakar air dalam negara yang telah melakukan ‘water demand study’ semenjak tahun 80-an dan 90-an lagi dan mengesyorkan beberapa langkah yang perlu kerajaan ambil bagi mengelakkan krisis ini daripada berlaku di Lembah Klang .

Menurutnya, krisis air sudah lama dijangka oleh pakar air dalam negara yang telah melakukan ‘water demand supply’ semenjak tahun 80 dan 90-an lagi.

“Beberapa langkah yang disyorkan oleh Kerajaan Persekutuan sebelum ini bagi mengelakkan krisis air di Lembah Kelang antaranya ialah menambah sumber air seperti Projek Langat 2, Projek Mitigasi 1 dan 2 dan kerja-kerja penyelenggaraan.

“Malangnya Kerajaan Selangor telah menahan Capital Expenditure (Capex) sehingga Syabas tidak boleh melaksanakan program penukaran paip lama, membaiki rumah pam dan sebagainya,” katanya kepada media semasa bertemu dengan penduduk di Flat Pandan Jaya dan penyerahan tong air secara percuma kepada penduduk di sini, semalam.

Sohaimi berkata, apabila pakatan pembangkang mengambil alih kerajaan negeri pada 2008 dan mencadangkan semula penstrukturan semula industri air di negeri ini, mereka telah membekukan projek Capex.

Katanya, ini termasuk projek Non-Revenue Water (NRW) semenjak Julai 2008 di mana kerja penukaran dan penyelenggaraan pam air agihan Syabas adalah juga termasuk di dalam kos Capex. – Sinar Harian

Tags:

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: