Najib: Jika ‘Nambikei’ Kekal, Kaum India Banyak Untung

imageKUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak memberi jaminan bahawa banyak lagi yang boleh dilakukan untuk masyarakat India dengan perpaduan dan keyakinan atau ‘nambikei’ yang berterusan antara kerajaan dan masyarakat itu.

Oleh itu, beliau mahu mereka terus bersatu padu dan memberi tumpuan bagi mencapai yang terbaik melalui pelbagai inisiatif yang diusahakan kerajaan untuk masyarakat itu.

Beliau berkata, melalui komitmen dan keyakinan, atau ‘nambikei’ antara kerajaan dan masyarakat India, kerajaan telah dapat membawa pelbagai penambahbaikan dan transformasi kepada masyarakat itu secara keseluruhannya.

“Dengan perpaduan dan ‘nambikei’ yang berterusan antara kita, saya boleh memberi jaminan kepada anda bahawa kita boleh melakukan lebih banyak lagi dan sampai kepada setiap keluarga masyarakat India yang memerlukan, oleh itu pastikan bahawa kemajuan negara kita dikongsi oleh seluruh rakyat Malaysia,” katanya dalam entri terbaru dalam laman blognyawww.1Malaysia.com.my sempena sambutan Ponggal esok.

Beliau menyifatkan ketibaan bulan bertuah ‘Thai’ dalam kalender masyarakat India menandakan sambutan ‘Ponggal’, sambutan pesta menuai yang melambangkan satu permulaan baru.

“Memandangkan rakan-rakan kita melambangkan tuaian yang melimpah ruah dengan tradisi mereka memasak susu dan beras, kita diingatkan mengenai pertumbuhan pesat agenda tranformasi negara kita yang telah membawa banyak kejayaan dan pembangunan yang berterusan untuk manfaat semua rakyat Malaysia,” katanya.

Najib berkata, Malaysia merupakan sebuah negara yang penuh dengan pelbagai peluang dan dengan mengukuhkan perpaduan selain sama-sama bekerja kuat, semua rakyat Malaysia boleh berkongsi hasil tuaian negara apabila Malaysia terus bergerak ke arah menjadi sebuah negara maju dan berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

Perdana Menteri juga mengucapkan “Ponggal Vaalthukal” kepada semua rakyat Malaysia keturunan India.

“Mari kita bersama-sama dalam semangat 1Malaysia untuk menyertai rakan-rakan kita dan meraikan perayaan ini dengan harapan baru bahawa perayaan ini adalah permulaan baru yang akan membawa lebih banyak kemajuan dan kejayaan kepada Malaysia,” katanya. – Bernama

Tags:

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: