Ali Rustam: Sepakat Jadi Kekuatan BN Melaka Rampas Kerusi DAP

imageKUALA LUMPUR – Barisan Nasional (BN) Melaka kini bersedia menawan satu kerusi Parlimen dan lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) yang kini disandang DAP, kata Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam.

Beliau yang juga Pengerusi BN negeri yakin semua jentera bersiap sedia menghadapi ‘perang’ PRU-13 dengan penuh semangat kesepakatan dalam BN bagi memastikan kejayaan besar BN dalam pilihan raya itu nanti.

“Saya sendiri telah turun melawat semua bilik gerakan termasuk DUN yang disandang pembangkang dan nampaknya semua persiapan menghadapi PRU-13 telah siap,” katanya dalam sidang media selepas merasmikan Pameran Lukisan Laksamana Tun Tuah di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Pada PRU-12, DAP memenangi satu kerusi Parlimen (Kota Melaka) dan lima kerusi DUN (Bachang, Ayer Keroh, Kesidang, Kota Laksamana dan Bandar Hilir).

Mohd Ali juga yakin kesepakatan teguh antara pemimpin BN dan parti komponen juga pendorong kepada tahap kesiapsiagaan parti jika dibandingkan parti lawan yang dilihat kebelakangan ini gagal mencapai kata sepakat dalam pelbagai aspek.

“Bagaimana mereka mahu pikat dan yakinkan hati rakyat agar menyokong mereka jika mereka sendiri tidak sepakat, ini menunjukkan kelemahan pucuk pimpinan mereka.

“Hal ini terjadi apabila semua mahukan kuasa dan jawatan, jadi perpecahan mungkin akan berlaku di dalam parti pembangkang,” katanya.

Mohd Ali menyarankan pemimpin parti pembangkang supaya duduk semeja sesama mereka dalam menyelesaikan sebarang isu dan bukannya menuding jari kepada kerajaan BN apabila rakyat semakin beralih arah memberikan sokongan.

“Rakyat kini bijak serta ada hak untuk memilih, kita (BN) tidak pernah memaksa rakyat untuk mengundi malah rakyat sendiri yang melakukan pemilihan kerana mereka yakin dengan BN yang memerintah negara ini selama 55 tahun,” katanya.

Beliau berkata terpulang kepada rakyat untuk menilai sendiri sebelum memilih pemimpin serta parti politik demi kesejahteraan negara dan masa depan generasi akan datang. – Bernama

Tags:

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: