Anak Muda Majukan Negara

dn_01.1PETALING JAYA  – Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, Program Transformasi Sosial yang sedang dilaksanakan kerajaan adalah berasaskan penglibatan konstruktif anak muda dalam proses pembinaan negara bangsa, berpandukan sistem nilai, budaya dan sikap masyarakat yang kukuh.

Menurut Perdana Menteri, program keempat dan terakhir dalam agenda transformasi kerajaan itu amat penting bagi Malaysia menuju status negara maju.

Beliau turut melahirkan rasa syukur kerana kebanyakan golongan muda tempatan mempunyai sikap tanggungjawab yang tinggi dan sering menjauhi perkara-perkara merosakkan asas kejayaan negara seperti menyertai demonstrasi jalanan serta melanggar undang-undang.

Perkara tersebut penting kerana, ujar beliau, kejayaan sesebuah negara bangsa yang maju, tidak hanya diukur daripada sudut material seperti bilangan bangunan pencakar langit atau kemajuan teknologi semata-mata.

Oleh yang demikian, Najib menyeru golongan muda supaya lebih banyak melibatkan diri dalam hal-hal sukarelawan seperti menyertai program-program yang dianjurkan kerajaan.

“Saya yakin anak muda di Malaysia boleh kita harapkan dan orang-orang muda akan bersama kita, sebab mereka sudah yakin apabila kita kata I am for you (iM4U), kerajaan kita adalah untuk anak muda Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian di hadapan ribuan masyarakat setempat semasa berucap melancarkan program My Beautiful Malaysia di Taman Medan di sini hari ini.

Pelancaran My Beautiful Malaysia turut diadakan serentak di 390 lokasi seluruh negara melibatkan kira-kira 1.1 juta peserta dan hadirin.

Hadir sama dalam program itu ialah isteri Najib, Datin Seri Rosmah Mansor, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar dan Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr. Ali Hamsa.

Dalam pada itu, Najib mengumumkan sebuah stesen radio baharu yang dinamakan Radio iM4U akan diwujudkan tidak lama lagi bertujuan mendekatkan golongan belia dengan kerajaan.

Perdana Menteri turut mengumumkan pembinaan sebuah sekolah rendah jenis kebangsaan Tamil (SJKT) baharu selain peruntukan RM300,000 bagi penambahan kelas untuk kanak-kanak khas di Sekolah Rendah Kebangsaan Taman Dato’ Harun di sini. – Utusan

Tags:

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: