Mustapa: Calon Umno Kelantan Diumum Lebih Awal

imageKOTA BHARU – Sebagaimana dipersetujui tahun lalu untuk umum lebih awal calon yang bertanding pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13), Umno Kelantan mengharapkan restu Presiden Barisan Nasional (BN), Datuk Seri Najib Tun Razak untuk merealisasikannya.

Pengerusi Umno Negeri, Datuk Seri Mustapa Mohamed mengulangi pendirian yang sama semalam akan mengumumkan calon bertanding di Kelantan lebih awal berbanding pilihan raya sebelum ini.

Mustapa mengharapkan pertimbangan pucuk pimpinan parti kerana pengumuman awal tersebut penting bagi memberi ruang kepada calon untuk membuat persediaan menghadapi PRU13.

“Itu terserah kepada presiden dan memang secara prinsipnya telah dipersetujui, cuma apa yang dimaksudkan awal mungkin ini yang dapat dibahaskan, tetapi secara prinsip memanglah dipersetujui supaya nama calon umum awal.

“Ini juga ada yang memerlukan restu daripada keluarga. Malah jika melibatkan kakitangan kerajaan perlu urusan pencen dan sebagainya. Cuma maksud awal berapa hari, itu terserah kepada budi bicara presiden,” katanya kepada media hari ini.

Terdahulu beliau yang juga Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri merasmikan Majlis Pelancaran National Blue Ocean Strategi Kejiranan Indah Rumah Pangsa Buluh Kubu.

Hadir sama Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri, Datuk Makhtar  Mustapha, Pengarah Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam, Datuk Afendi Hamzah, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Lai Yong Heng dan Penyelaras Dun Kota Lama, Tan Ken Ten.

Dalam pada itu, Mustapa memberitahu, pihaknya menyerahkan lebih 100 nama kepada pusat untuk mengisi 59 kerusi di negeri ini.

“Senarai lama sudah siap yang kini dihalusi oleh pimpinan pusat dan belum dimuktamadkan lagi,” katanya. – Sinar Harian

Tags:

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: