Muhyiddin Ajak Rakyat Ambil Iktibar Insiden Pencerobohan Di Sabah

imageMUAR – Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta rakyat supaya tidak mengambil mudah soal keselamatan negara dengan mengambil iktibar daripada insiden pencerobohan di Lahad Datu, Sabah.

Beliau berkata insiden pencerobohan pengganas Sulu di Sabah memberi pengajaran bahawa rakyat tidak mampu menjalankan rutin kehidupan harian masing-masing jika negara tidak aman.

Soal keselamatan, keamanan dan kestabilan merupakan syarat utama untuk kerajaan membangunkan negara, katanya ketika berucap selepas solat Jumaat dan majlis jamuan bersama rakyat di Masjid Kampung Pergam, di sini, hari ini.

Berikutan kejadian pencerobohan di Lahad Datu, Muhyiddin berkata masyarakat nelayan, petani dan peniaga di sana hilang mata pencarian kerana bimbang dengan keselamatan.

Majlis turut dihadiri oleh isterinya Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Muhyiddin berkata rakyat seharusnya memberi kerjasama dan motivasi kepada pasukan keselamatan negara dan tindakan kerajaan dalam membanteras kumpulan pengganas bagi memastikan Sabah berada dalam keadaan aman.

“Saya yakin masalah di Lahad Datu akan dapat diatasi tidak lama lagi,” katanya kepada lebih 500 penduduk yang hadir pada majlis itu.

Muhyiddin turut mengumumkan beberapa bantuan termasuk peruntukan sebanyak RM1.5 juta untuk membina sebuah masjid baharu untuk penduduk kampung tersebut.

Selain itu beliau turut mengumumkan bantuan sebanyak RM100,000 untuk pembinaan jeti nelayan, RM80,000 bagi pembinaan jalan dan RM50,000 untuk membaikpulih dewan belia di kampung tersebut. – Bernama

Tags:

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: