Mekanik Ditahan Miliki Dadah RM24,710

rmpasan pil kuda

 

Oleh HANA MARYAM

 

BACHOK – Seorang mekanik direman tujuh hari bermula 25 Mac apabila disyaki memiliki metaphetamin ketika pemeriksaan di sebuah rumah di Kampung Aur, Telong pada jam 11 malam Isnin lalu.

Ketua Polis Daerah Bachok, Deputi Superintendan Ab Rahim Che Ghani berkata, suspek, 28 ditahan mengikut Seksyen 32B Akta Dadah Berbahaya 1952, kerana memiliki sejumlah dadah bernilai RM24,710 dan Sabit kesalahan boleh dihukum gantung mandatori.

Menurutnya, bertindak atas maklumat risikan, Bahagian Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah Bachok yang diketuai Inspektor I Chuan A/L Eplat bersama anggotanya telah menahan suspek selepas menjumpai 821 biji pil kuda dan seketul tumbuhan kering seberat 2.0 gram dipercayai dadah di dalam almari bilik suspek.

“Hasil siasatan pihak kami menemui satu bungkusan kertas berisi ketulan tumbuhan kering di syaki dadah dijumpai dalam beg sandang suspek.

“Selain itu, sekotak rokok mengandungi satu paket plastik cerah berisi 73 biji pil dan satu bekas plastik bertutu biru berisi satu bungkusan kertas putih kekuningan yang mengandungi empat paket plastik biru (setiap paket mempunyai 187 biji pil) juga ditemui.

“Saringan ujian urin mendapati suspek juga positif dadah jenis metamphetamin,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Bachok hari ini.

Ab Rahim berkata, tangkapan itu adalah ketiga terbesar bagi daerah Bachok berkait Seksyen 39B dan nilai rampasan adalah lebih besar daripada kes sebelumnya.

Menurutnya, dengan tertangkapnya suspek, pihak polis percaya ia dapat mengenal pasti beberapa sindiket dadah utama di sekitar Kandis dan Telong.

Terdahulu pada 7 Januari lalu, 598 biji pil yang dipercayai pil kuda bernilai RM11,960 dirampas daripada dua bersaudara di Kampung Badak di bawah akta yang sama.

 

Tags:

Categories: Berita

Subscribe

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: